Update: Officiele diploma's & certificaten behaald, en nu?

Oktober van vorig jaar ben ik begonnen met de spoedopleiding sportmassage bij Myos opleidingen. 5 maanden lang elke maandag naar school, en daarnaast veel zelfstudie. De reden? Meer leren over het menselijk lichaam en de functies ervan. Zodat ik dit kan toepassen bij mijn werk als trainer. Al snel werd mij wel duidelijk dat het pittiger zou worden dan ik gedacht had. Maar uiteindelijk, naarmate de weken voorbij gingen kreeg ik het vertrouwen dat het goed ging komen. 

 

Zaterdag 3 februari 2018 heb ik mijn praktijkexamen behaald en sinds die dag ben ik dus officieel erkend sportmasseur. Die 2uur waren de meest stresvolle uren van mij leven. Gelukkig had ik een leuke examinator die meedenken en ruimdenkend was. 

 

In diezelfde week heb ik nog 2 certificaten behaald. Eén voor therapeutisch tapen en één voor mobility trainer. Het eerste is een aanvulling op het gebruik van sporttape, maar dan uitsluitend werkend met elastische tape. Ook wel bij velen bekend als Kinesiotape, of gewoon die gekleurde elastische tape. De meest voorkomende doeleinden: Ligamenten ondersteunen, pijnverlichting, en herstelbevordering. Het tweede is een training die vooral in het teken staat van bereik vergroten en meer flexibiliteit crieëren met kracht als uitgangspunt. Deze cursussen zijn een uitstekende aanvulling voor mij als trainer / verzorger.

Wat kan of ga ik ermee doen?

Die vraag heb ik lang over nagedacht. De hele week, elke dag, heel de dag masseren zie ik niet zitten. Maar een complete trainer zijn, dat zie ik wel zitten. Ik denk dan aan bijvoorbeeld een sporter die terugkomt van een blessure. Nadat de fysio behandelingen stoppen, dus als de blessure voor 95% hersteld is, daar zou ik graag inspringen. Om dan samen te werken naar het weer kunnen sporten zoals je daarvoor deed. Dus werken met preventieve bandages, massages, en uiteindelijk afbouwen naar volledige belasting zonder tape, of hulp. 

Werken als trainer bij KDO Lekkerkerk

Mijn werkzaamheden als trainer bij turnvereniging KDO Lekkerkerk gaan gewoon door. Met een aantal meiden werk ik apart een aantal uren aan extra krachtopbouw, explosiviteit en conditie. Dat laatste is voor mij het leukst, voor enkelen van hun, iets minder. Kwa kracht richten we ons vooral op benen, rug, & schouders. Explosiviteit is vooral met als doel om de explosieve lenigheid te bevorderen. En conditie, tja, veel interval trainingen roeien en de laatste weken ook hardlopen. En ik moet eerlijk bekennen. Ze doen het fantastisch. Ondanks dat ze het echt niet leuk vinden om conditie trainingen te doen, zijn ze enthousiast en volgen ze alle instructies op. Heel fijn om als trainer mee te werken.

Buiten mijn werkzaamheden als krachttrainer mag ik de laatste weken ook helpen bij de toestel trainingen. Vooral bij sprong & brug. Omdat ik nu meer tijd heb wil ik daar ook zo veel mogelijk over leren. Gelukkig krijg ik daar hulp bij van de huidige hoofd trainster. Als alles gaat zoals ik zou willen dan is het goed mogelijk dat ik hier ook een opleiding voor ga doen. 

 

Wedstrijden bijwonen hoort er inmiddels ook bij. En daar leer ik weer een heel ander aspect van het trainer zijn. Het mentale deel. Onzekerheid, twijfels en angsten. Allemaal met elkaar verbonden, en allemaal kunnen ze bevriezend werken. Aangezien ik hier persoonlijk ook veel mee te maken heb gehad, denk ik de sporters goed te kunnen helpen. Of dat zo is, dan kunnen zij beter beoordelen.

Al met al had ik nooit gedacht dat ik deze sport leuk zou vinden. Maar anderzins past het heel goed bij me. Het perfectionisme en topsportmentaliteit. Eigenlijk is dat waar ik zelf ook altijd naar streef. 

 

Wat ook bijzonder is. Vroeger was ik een absolute einzelganger. Iemand die alleen ging trainen en altijd individuele sporten beoefende. Maar de laatste jaren merk ik daarin echt een verandering. Natuurlijk train ik nog heel graag alleen, maar ik ben echt gehecht geraakt aan de trainingen samen. En dat geldt dus ook voor mijn rol als trainer. Deel zijn van een trainersteam werkt heel goed voor mij. Je kan elkaar aanvullen waar nodig, en kan ook echt op elkaars expertise vertrouwen. 

Tot slot, oh ja licentie KNWU

Voordat dit verhaal veranderd in een levensverhaal waar niemand op zit te wachten. Hier het laatste nieuwtje voor vandaag. Jawel, ik heb een licentie voor 2018 bij de amateurs. Door een vriend overgehaald om mij in te schrijven bij de Waardrenners, om in 2018 via hun de wedstrijden te rijden. Erg spannend en ik heb er super veel zin in. De trainingen gaan tot nog toe super en ik lig op schema voor een eerste vorm piek eind maart. 

 

Bedankt voor het lezen en tot snel!

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Robin (dinsdag, 27 februari 2018 12:43)

  Je hebt heel hard gewerkt en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Trots op je liefje.

 • #2

  Priscilla (dinsdag, 27 februari 2018 13:08)

  Leuk om te lezen waar je allemaal druk mee bent behalve lastige klanten zoals ik trainen �

 • #3

  Piet (dinsdag, 27 februari 2018 18:00)

  Lekker bezig maat�