Sram Red Etap!

Eindelijk is het zo ver. Na veel onderzoek en veel kijken wat de mogelijkheden zijn heb ik besloten om over te gaan stappen op Sram Red eTap. Zoals jullie weten rij ik al ruim 2 jaar met Shimano Dura Ace 9000 mechanisch. Ik heb vaak overwogen over te stappen op DI2, maar dan zijn er nog kabels en een interne accu verbonden aan mijn fiets. Ik wilde een zo'n clean mogelijk look bereiken. Best geslaagd toch? --->

 

Ik heb gekozen om een Sram Red eTap upgrade set te halen, omdat ik graag een Quarq powermeter wilde, en deze niet in een standaard set geleverd wordt.

 

Sram Red eTap kopen lijkt bijna op het kopen van een product van Apple. Alles zit perfect ingepakt in een zeer mooie doos. Als consument kan ik het wel waarderen dat mijn best prijzige groepset goed verpakt zit.

 

Helaas voor mijn vriendin hield dit wel in dat zij achterin moest plaatsnemen en mijn upgrade kit op de bijrijders stoel. 

Installatie.

Zoals je wellicht kan voorstellen is de installatie heel makkelijk. Je hebt immers geen derailleur kabels. Uiteraard heb je nog wel steeds de remkabels. 

 

Stap 1. Het pairen van de apparaten. 

Het eerste wat je doet is het zogenaamde pairen van de shifters & derailleurs. Dit is zodat de shifters & derailleurs alleen met elkaar kunnen communiceren. 

De achterderailleur is hierin de master unit. Simpel gezegd. Je houd het control knopje ingedrukt totdat deze snel groen knippert, en dan doe je dit vervolgens bij elk ander apparaat wat je wenst te koppelen. Telkens knippert het lampje extra zodra het apparaat gekoppeld is. Je hebt ongeveer 20sec om dit te doen per apparaat. Daarna gaat de achterderailleur weer in een soort gesloten modus. Nu ben je klaar om het te installeren op je fiets. Uiteraard kan je dit alles ook doen als het al geinstalleerd op de fiets zit. Persoonlijk vindt ik het op deze manier makkelijker.

 

Stap 2. Installatie op de fiets.

Deze stap is hetzelfde als met elke andere schakelgroep. Met het feit dat je uiteraard geen derailleurkabels hoeft te geleiden door het frame. Hetgeen bij sommige frames best een drama kan zijn.

 

Stap 3. Afstellen derailleurs.

Net zoals bij een mechanische groep moet je de derailleurs afstellen. Voor iedereen die Sram 22 rijdt weet dat er op de voorderailleur streepjes staan die een indicatie geven waar en hoe de derailleur geplaatst moet worden. Doe dit nauwkeurig en dan zal de voorderailleur in geen enkele versnelling aanlopen. Zelfs niet bij 36t-11t of 52t-28t. Bij de achterderailleur moet je nog steeds de hoogte aanpassen, en de minimaal en maximaal schroeven indraaien of uitdraaien. De hoogte zou 5mm moeten zijn tussen de derailleur en het grootste (28t) tandwiel. Eventuele zijdelingse aanpassingen die je vroeger met de stepschroef zou regelen, die regel je nu electronisch. Als je op de shifter het knopje ingedrukt houdt, en de hendel beweegt, dan verschuift de derailleur 2mm links, of rechts. Als dit is gedaan ben je eigenlijk rij klaar.

 

Stap 4. Afwerking.

Dit is eigenlijk een overbodige stap. Maar voor mij hield dit in om een nieuw stuurlint te plakken, en alle kabel gaten dicht te maken. 

eTap Blibs.

Blib, of Blibs, zijn de extra sprint of klim shifters. Of in feite niet meer dan druk knopjes die je op elke willekeurige plek kan plaatsen op je stuur.

Ze zijn verkrijgbaar in diverse lengtes. 150mm, 270mm & 450mm. Ik heb de kortste geinstalleerd, als sprint shifters.

Sram Quarq Dzero powermeter.

Bij deze overstap van Shimano naar Sram hoort natuurlijk ook een andere powermeter. Al ruim 2 jaar rijdt ik met veel plezier en zonder problemen met mijn Stages Dura Ace 9000 crank. Deze gaf een zeer accurate en constante meting. Maar tijd voor iets nieuws.

 

Nu is er tegenwoordig natuurlijk zeer veel keuze. Maar ik wilde graag Sram Quarq Dzero. Gelukkig kon Boom Tweewielers deze snel en voor een goede prijs leveren. De kettingbladen, heb ik los gekocht via Marktplaats. Ongebruikt en tegen een wel heel aantrekkelijke prijs. Ik heb gekozen voor 52t-36t. Voorheen reed ik met 53t-39t en ik wisselde dan de 39t voor een 36t als het heuvelachtig werd. Ik moet zeggen dat dit uitstekend werkt. Ik kan nu net iets makkelijker op het buitenblad blijven. 

 

De Quarq Dzero powermeter is een nieuwe serie powermeters van Quarq. Voor wie het niet weten, Quarq is het interne merk van Sram voor powermeters en andere electronica. Deze powermeter geeft wattage weer voor beide zijden, maar dit is wel een berekende waarde. Door middel van nieuwe technologie wordt volgens Sram een +- 1,5% afwijking behaald. Iets wat net iets beter dan de industrie standaard van +-2%. De powermeter communiceert via diverse mogelijkheden, onder anderen Bluetooth & ant+. Updates van firmware of andere aanpassingen gaan via de app Qalvin BLE

 

Kwa uiterlijk ben ik ook zeer te spreken over het ontwerp. Hoewel dit natuurlijk persoonlijk. Oordeel zelf.

Eerste impressie.

Ik moet zeggen dat ik eigenlijk maar 1 moment van vertwijfeling heb gehad. En dat was de eerste keer dat ik terug wilde schakelen, toen probeerde ik de hendel om te duwen. Maar sindsdien is het 2e natuur geworden. Het schakelen gaat heel erg intuitief. Gewoon simpel en snel. Voor beginners is dit echt veel beter uit te leggen. Links is lichter en rechts is zwaarder. En beide tegelijk is voor schakelen. Nu moet je een hele lastige uitleg geven over wat welke hendel doet. 

 

Versnelling zien op je Garmin.

Via Garmin Express kan er een app gedownload worden (Sram eTap) en die geeft je de mogelijkheid om te zien in welke versnelling je rijdt. Op zich misschien niet zo nuttig tijdens je rit, maar zeer nuttig bij het analyseren van je rit achteraf. Zo kon ik zien dat ik vrij veel op 52-17 en 52-15 rijd tijdens normale ritten.

 

Eén kritische noot wellicht. Ik denk dat Shimano DI2 iets sneller is, maar er zal vast een app zijn waarmee ik dat kan aanpassen bij Sram. 

 

Batterijduur.

Er zullen vast veel mensen benieuwd zijn naar de batterij duur van de shifters of derailleurs. Ik kan je geruststellen. De derailleurs gaan zo'n 1000km mee, en kunnen gemakkelijk opgeladen worden door middel van de bijbehorende lader. De shifters gebruiken een CR2032 knoopcel. En deze gaan zo'n 1000uur mee.

 

Er zijn ook indicatie lampjes om te testen hoe lang te batterij nog heeft. Ik weet niet precies de cijfers, maar het geeft ruim van tevoren aan als er opgeladen of vervangen dient te worden.

Zoals je kan zien ben ik zeer tevreden met mijn upgrade kit. En alles werkt naar behoren. 

 

De set is op diverse websites verkrijgbaar. Ik heb mijne gekocht via Hopmans fietsgigant. Prijs € 1099,-. 

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Robin (zaterdag, 22 april 2017 19:34)

  Wat een enorme lap tekst! Goed om te zien dat het je bevalt. Jammer genoeg ben je nog niet tot de conclusie gekomen dat het ALTIJD women before bikes hoort te zijn.

 • #2

  Piet (zaterdag, 22 april 2017 19:44)

  Sram powerrrrrrrr�

 • #3

  Ruud (donderdag, 18 april 2019 15:00)

  Heb net de laatste set SRAM Red WiFLi update gekocht bij Wielerkoopjes.
  Is in de Wifli update niet me er leverbaar door SRAM. Dank voor de heldere installatie aanwijzingen. Zeer te spreken over Wielerkoopjes. Om 5 uur s middags besteld en de volgende morgen afgeleverd.