4 dagen veel wandelen in Budapest. Niet fietsen, wel genieten.

Weer terug in NL. Het was wat stil op mijn blog. Niet omdat ik niet getraind of dingen meegemaakt heb. Maar vanwege werk, openingen, trainingen, nieuwe plannen voor mijn website, en een lang weekend naar Budapest. 

 

Eind december ongeveer kreeg ik een app van mijn vriendin: "Lieverd, ben je al eens in Budapest geweest?". "Nee" zei ik. "Dan gaan we 2 t/m 5 maart naar Budapest.". Haha. "OK, cool." En zo geschiede het. Afgelopen week heb ik cultuur gesnoven in Budapest. Mijn indruk? Een prachtige stad met veel geschiedenis, aardige mensen en een fantastische sfeer. Ik ken Budapest eigenlijk alleen van het nummer "Budapest" en uiteraard van de geschiedenis boeken, met verschrikkelijke verhalen over executies langs de Donau tijdens de 2e wereldoorlog. En hoewel dit al ruim 70 jaar geleden is, ontkom je niet aan de herinneringen van dit verschrikkelijke verleden. Van de Citadel tot aan de schoenen langs de Donau, ter nagedachtenis aan de executies van 3500 mensen. Overal ademt deze stad nog dat verleden. 

 

Maar het is ook een stad of misschien wel een land, dat zich aan het ontwikkelen is. Of misschien  beter gezegd, een land dat aan het leren is hoe democratisch te zijn. Hoewel het land sinds 1990 niet meer communistisch is, blijft het communisme in politieke kringen merkbaar. En dat voel je aan alles. De manier hoe dingen gebouwd worden tot aan de manier hoe dingen geregeld worden. Een klein voorbeeld is de kandidatuur van Budapest voor de Olympische spelen van 2024. De overheid heeft zich zonder te overleggen met het volk, en zonder een referendum, kandidaat gesteld voor de Olympische spelen van 2024. Het volk reageerde furieus en haalde via een handtekeningen actie 236.000 stemmen binnen om een referendum te houden. Wat deed de overheid? Zich terugtrekken als kandidaat. Dus zonder het volk een beslissing maken, en vervolgens onder druk van het volk, maar zonder overleg met het volk, het kandidaatschap weer intrekken. Snap je het nog? 

 

Hier zijn enkele prachtige foto's van onze trip. Een aantal tips voor als je naar Budapest gaat:

 • Neem loopschoenen mee, want alles is goed te lopen, maar wel met redelijke afstanden.
 • Taxi meter altijd aan, geen vaste prijs afspreken
 • Metro rijdt maar tot 23:30uur. 
 • Bus chauffeurs zijn knettergek en rijden gewoon 90km/h door de stad.
 • Betaal in hun eigen geld eenheid (HUF) of pin. Onze wisselkoers is namelijk gunstiger. 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  piet (zondag, 12 maart 2017 19:46)

  Waar zijn de foto's dan?
  We hebben je wel gemist op de fiets hoor tegen die wind in��

 • #2

  piet (zondag, 12 maart 2017 19:48)

  Ow ja na mijn bericht laat ie opeens de foto's zien �
  Cole foto's �