Nieuw: Five Ten Freerider, Octane Pro One, Raceface 1x lever remote, Absolute Black oval, IXS trail RS

Nieuwe spullen! Omdat één van mijn doelen is om dit jaar enduro wedstrijden te gaan rijden heb ik besloten om een aantal upgrades of aanpassingen te maken aan mijn mountainbike. Het belangrijkste is een langere veerweg van de voorvork. Die was 120mm en is nu 150mm. Een verslag daarvan volgt snel. Voor nu, hier even een opsomming van alle nieuwe spullen die ik inmiddels gebruik.

Absolute Black ovaal

Daarnaast een aantal andere aanpassingen. Zo ben ik van een dubbel set-up naar een single set-up gegaan. Dat scheelt gewicht, en weer een shifter op je stuur. Tevens ben ik daarbij ook gelijk naar een Absoluut Black ovaal kettingblad overgestapt. Deze heb ik getest tijdens de Vaude Trans Schwarzwald en dat beviel erg goed. Niet zozeer dat ik voordeel in snelheid merkte, maar wel in soepeler draaien. En dat heeft natuurlijk voordeel bij het rijden over een gladde ondergrond. Gelijkmatig vermogen leveren is dan cruciaal om grip te houden. 

Raceface Turbine 1x lever

Omdat er nu meer plek is aan de linkerzijde van het stuur en omdat ik zoals kan zien op foto 1 al genoeg aan de bovenzijde heb, heb ik een andere dropper hendel besteld via Raceface. De Raceface Turbine 1x lever. Zoals je ziet op foto 2 & 3 is deze ontworpen om op de plek gemonteerd te worden waar voorheen de shifter voor de voorderailleur zat. Ik heb dit nu enkele keren getest en de werking is erg goed en soepel. En het beste is, dat ik nu mijn handen niet hoef te verplaatsen tijdens het rijden om de hendel te bedienen.

Octane Static Pro one

Pedaal keuze voor free riding of downhill riding is altijd lastig. Ik gebruikte altijd een setje BBB flat pedals, maar deze waren vrij log en zwaar. Na wat zoeken kwam ik op deze pedalen. Ik vindt persoonlijk de looks erg mooi. Clean en simpel. Ze zijn een stuk lichter, scheelt ongeveer 250gram en ze hebben nog iets meer grip dan het setje BBB's. 

Five Ten freerider

Flat pedals vragen ook om andere schoenen. Normale gymschoenen zijn niet stijf genoeg en genereren tevens te weinig grip. Ik kreeg het advies om op zoek te gaan naar schoenen die skaters ook gebruiken. Maar uiteindelijk, na het kijken van het zoveelste Danny Macaskill filmpje heb ik besloten om te gaan voor een setje Five Ten freerider. 

 

Mijn eerste ervaringen? Tja, ik merk gek genoeg weinig verschil in snelheid ten opzichte van mijn SPD schoenen en pedalen. Uiteraard merk je dat je niet vast zit, maar dit is in mijn geval niet echt een slecht iets. Ik hou van spelen op de mountainbike en niet vastgeklikt zitten geeft toch iets meer vrijheid. Vooral als je dingen doet, die wel eens fout gaan, of kunnen gaan. Maar ook met het normale rijden. Op mijn vaste mountainbike ronde was ik niet langzamer zonder klik pedalen. 

 

Ik zal het nog meer testen, maar ik denk dat de conclusie is dat het voor en nadelen heeft en dat het er op aankomt wat voor type rijder je bent. En welk terrein je betwist. XC zal altijd sneller zijn met klik pedalen, terwijl andere terreinen zich meer lenen voor flat pedals.  

IXS trail RS

Een mountainbike specifieke helm. Als er al zoiets bestaat als een specifieke helm voor een onderdeel. Maar wat deze helm doet is meer je achterhoofd beschermen bij een val. De helm loopt meer door naar achteren en onderen ten opzichte van een race helm. 

 

Pasvorm is perfect voor mij. Ik voel niet dat ik hem op heb, dus dat is goed. Ik heb een maat M. 

 

Dat waren even de nieuwtjes voor vandaag. Stel gerust je vragen, en voor nu, tot snel!

Reactie schrijven

Commentaren: 0